5 натурални начина да стабилизирате кръвната си захар

Защото го заслужавате!
5 натурални начина да стабилизирате кръвната си захар

Кръвната захар или глюкозата е основен източник на енергия за всяка клетка в тялото. Твърде много или малко глюкоза в кръвта може да доведе до сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, диабет, проблеми с плодовитостта и паметта.

Нивото на кръвната захар до голяма степен е зависима от количеството на храната която ядем, както и нейното качество и вид. Не трябва да се забравя и способността на организма да произвежда инсулин – хормон, който регулира енергията и метаболизма на глюкозата в тялото.

От изключителна важност е нивото на кръвната захар да бъде регулирано в организма без да се допускат каквито и да е било крайности.

Въпреки, че съществуват много медикаменти, които регулират нивото на кръвната захар е добре да опитате и някои естествени методи, тъй като те не разполагат с никакви странични ефекти като хипоглекемия, стомашно-чревен дискомфорт или увеличаване на телесното тегло.

Предлагам ви още 5 натурални начина, благодарение на които ще можете да контролирате нивото на кръвната захар. Първите 9 ефективни метода можете да прочетете ТУК.

1. 
Пийте зелен чай
Редовната консумация на зелен чай помага за намаляване на глюкозата в кръвта. Ако не пиете зелен чай можете да го замените с черен, той също ще окаже благотворен ефект върху контрола на кръвната захар.

2. Пийте редовно фреш от лимони
Лимоните съдържат витамин С, който може да намали гликемичният индекс на храните. Използвайте редовно лимони в чай, за салата, супа или пийте редовно на гладно фреш от лимони, портокали и грейпфрут. Не се лишавайте от възможността да употребявате към храненето и по една лютива чушка, която е сред шампионите по съдържание на витамин С.

3. Яжте по-малки порции храна, но на често
Стабилизирането на нивото на кръвната захар зависи до голяма степен колко често ядете и какво количество поглъщате. Храненето ви трябва да е балансирано на всеки 2-3 часа по една, две ваши шепи. Размерът на храната трябва да бъде намален в зависимост от общия прием на калории, които трябва да приемете в рамките на деня. По този начин ще си гарантирате стабилно ниво на захарта без сериозни пикове или спадове.

 1539817Thinkstock/Guliver

4. Прием на хром
Приемът на хром може да помогне на хората с инсулинова резистентност или диабет тип 2 да контролират нивото си на кръвна захар. Хромът е активен компонент на глюкозата фактор на толерантността (GTF), който помага на инсулина да подобри своето действия. Според последните проучвания хром може да подобри и контролът върху диабета. Най-добрият източник на хром са яйца, говеждо и зърнени продукти.

5. Смейте се
Изследване проведено от японски учени установило, че хората с инсулинова резистентност или диабет тип 2, които гледат комедийни филми или предавания и се смеят веднага след хранене нивото на кръвната захар е значително по-ниско от тези, които присъстват на семинар или скучна лекция.

Независимо дали сте на медикаменти или не, ако спазвате тези простички правила ще се радвате на стабилни нива на кръвната захар. В същото време ще подобрите значително качеството си на живот. Благодарение на тези 8 правила вероятността да страдате от инсулинова резистентност или диабет тип 2 е малка, така че съветите са подходящи за всеки стремящ се към водене на здравословен начин на живот.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април