Яйла чорба: Всички говорят за лечебната и здравословна супа на турците

Яйла чорба: Всички говорят за лечебната и здравословна супа на турците

Ако попитате някой турчин какво най-вече консумира в студеното време, вероятно ще ви посочи, че супата е на първо място.

Супата заема основно място в гастрономическото и географското разнообразие на турската кухня, която е част битовите и културните традиции на 83-милионна Турция.

В Турция се приготвят и поднасят около 2 500 вида супи, по данни на един гурме-регистър. Една от тях - яйла чорба, е фаворитът на зимните месеци.

Наскоро СиЕнЕн-Травъл я включи в класацията на 20-те най-вкусни супи в света. Често турците я наричат и айран чорба, тъй като основната ѝ съставка е киселото мляко. Всъщност популярността на яйла чорба е още от османско време. Още оттогава супата неизменно заема традиционно място на масата за вечеря. Турците обикновено на вечеря консумират супа.

Но освен с гастрономическите особености, яйла чорбата се слави и с лечебните си свойства, като част от здравословния начин на живот. Смята се, че консумирането ѝ, особено в студените месеци, допринася за предпазване от болестите през зимата.

Към основните съставки на яйла чорбата - варен ориз и кисело мляко, задължително се добавя и известно количество сушена мента /или джоджен/, което спомага за балансиране на вкуса на киселото мляко. Обикновено се сeрвира с прясна пита.

Ако искате да сте здрави, консумирайте яйла чорба, съветват турски лекари по телевизиите.

Супата е включена и в менюто на много турски болници.

Смята се за икономична супа, а също и лесна и бърза за приготвяне. Сушената мента пък се счита за една от най-полезните билки срещу зимните настинки. Много популярна е отварата от мента и лимон, с прибавяне на мед, която се пие при настинка.

Ето и една от най-популярните рецепти за приготвяне на яйла чорба.

Необходимите продукти:

1,5 л. вода

4 с. л.ориз

1 кубче пилешки бульон

1 ч. чаша кис. мляко

1 жълтък

1.с. л. брашно /най-добре оризово/

сол на вкус

1 с. л. мента или джоджен.

Начин на приготвяне:

слагат се брашното, жълтъкът, киселото мляко, измитият ориз, брашното. Съставките се разбъркват добре, добавя се бульонът и се заливат с гореща вода, прибавя се сол на вкус и се слага на котлона, като се бърка непрекъснато, за да не се пресече киселото мляко, докато оризът се свари напълно.

В отделен съд се запържват 50 г. олио или масло и след като се сгорещи се добавя пълна супена лъжица мента /джоджен/ и се изсипва в готовата супа. По желание може да се добави червен пипер /лют или сладък/ и бадемови ядки.

За препоръчване е обаче да се използва турска мента, а не гьозюм или джоджен, които не придават същия вкус.
Друга особеност на яйла чорбата е, че се консумира и през лятото, само че студена, поради което ѝ казват лятна супа.

Източник: БТА

ключови думи:
Яйла чорба

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април