Използвате ли правилните витамини по време на грип и настинка?

Погрижете се за себе си
Използвате ли правилните витамини по време на грип и настинка?

Хранителните добавки под формата на витамини са особено нужни при грип и настинка, за да можем значително по-бързо да възстановим здравословното равновесие в тялото.

Още по темата: Бъз за отличен имунитет

Общоизвестно е, че витамин С противодейства ефективно на настъпилата настинка или грип, но изследванията в последно време сочат, че е по-малко подходящ за целта, за която се ползва, отколкото неговия събрат витамин D.

Още по темата: 5 причини да ядете слънчогледови семки

Витамин D все по-често в последно време занимава учените и вече съществуват достатъчно доказателства за неговия съществен принос за запазване на отличен имунитет и здраве.

1648668Thinkstock/Guliver

Доста стряскаща е и статистиката от последните години, която сочи, че недостигът на витамин D е вече масово явление, дори и в топлите страни, където слънчевата светлина властва в по-голяма част от годината.

Още по темата: Всичко за новата "Витамин D" диета!

От изключително значение е да имате допълнителен прием на витамин D не само по време на грип и настинка, но и през останалото време когато сте здрави, ако сте установили недостиг чрез кръвно изследване, твърдят учените.

”Умереният прием на витамин D по време на грип и настинка ще ви помогне да се справите с болестта значително по-бързо и освен това да не се стигне до задълбочаване на възникналата инфекция в организма”, споделя Питър Бергман от Каролинска университетска болница в Худинге, Стокхолм.

Още по темата: Витамин D

От проведеното изследване с доброволци, учените установили, че групата използваща витамин D по време на грип и настинка са се възстановили по-бързо и при много малка част от тях се е развил рецидив следствие на настъпилата инфекция и се е наложило лечение с антибиотици, за разлика от другата група използваща допълнителен прием на витамин С. Освен това учените споменават, че витамин D е подходящ за справяне със зимната депресия.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април