17 знака за проблеми с щитовидната жлеза

Погрижете се за себе си!
17 знака за проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е най-важната, най-голямата ендокринна с вътрешна секреция и най-натоварената с отговорни функции в човешкия организъм.

Основната ѝ функция е да произвежда тироксин, трийодтиронин и калцитонин, които влияят пряко върху метаболизма, растежа и развитието. Щитовидната жлеза е малка на размер, но играе мощна роля благодарение на хормоните, които изпомпва. Именно те регулират всичко за което се сетите от апетита, през енергийните ви нива и дори температурата на тялото.

Когато функциите ѝ не са нарушени всичко във вашето тяло работи правилно, но настъпи ли проблем с нея нещата в тялото ви започват постепенно да се объркват. В случай, че не им обърнете внимание рискувате да настъпят сериозни и понякога трайни нарушения в организма, които рядко могат да бъдат обратими.

Превенцията и правилната профилактика е най-добрата и сигурна защита за тялото ви, така че не пренебрегвайте и най-малките знаци дадени от тялото ви. Не пропускайте да следите нивата на хормоните поне веднъж годишно, защото е най-трудно да бъдат открити проблемите на ранен етап при хипотиреоидизъм или слабо активна щитовидна жлеза за разлика при наличие на хиперфункция или хипертиреоидизъм. 

Предлагаме ви 17 знака, благодарение на които ще имате шанса да се усъмните за наличие на проблеми, преди да е станало твърде късно.

1607770Thinkstock/Guliver

Намалена функция на щитовидната жлеза хипотиреоидизъм
Симптомите включват:

- Усещане за студ в по-голяма част от времето
- Хронична умора  или болки в мускулите, цялото тяло
- Суха кожа
- Косопад
- Тежест, склонност към депресия, трудност да се посрещнат всекидневните отговорности
- Качване на килограми
- Запек
- Трудно преглъщане

Ако имате дори само един от изброените симптоми не се колебайте да направите изследване на хормоните на щитовидната жлеза и да направите консултация с ендокринолог.

Хиперфункция на щитовидната жлеза – хипертиреоидизъм
Симптомите включват:

- Изпъкнали и издути очи
- Усещане за горещина през цялото време
- Сърцебиене, особено по време на физическо натоварване
- Тревожност или нервност
- Зрителни нарушения
- Загуба на тегло
- Повишено изпотяване или лепкави ръце
- Често изхождане по голяма нужда
- Превъзбуденост

Не се колебайте да потърсите мнението на специалист при появата на някой от тези симптоми. В повечето случаи специалистите твърдят, че очите са най-силният сигнал, че страдате от хиперфункция на щитовидната жлеза.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни