Здравословно е да се ядат бананови кори

Не се лишавайте от полезните им свойства!
Здравословно е да се ядат бананови кори

Изследователите са на мнение, че най-здравословната част на бананите са техните кори, така че в никакъв случай не ги хвърляйте в коша за боклук!

Според учените банановите кори съдържат разнообразие от полезни вещества, за които е доказвано многократно, че могат да донесат многобройни ползи за организма ви.

На първо място съдържат големи количества витамин В6 и В12, както магнезий, калий, фибри и протеини. Освен това кората на бананите е богата на антиоксиданти, които могат да ви помогнат да повишите способността на тялото ви да изгаря излишните мазнини.

Имайте предвид, че неузрелите банани имат най-висока концентрация на антиоксиданти, според проучването публикувано в Applied Biochemistry and Biotechnology.

1591337Thinkstock/Guliver

Съдържащите се в кората на банана В витамини укрепват изключително ефективно имунната система на организма, като същевременно с това нормализира нивата на захарта в кръвта, подобрява здравето на сърцето и подкрепя нервната система.

Триптофанът съдържащ се също в банановите кори стимулират производството на серотонин в мозъка и по този начин има ефект за цялостното подобряване на настроението. Наред с всичко казано до тук не можем да пропуснем и ползата на кората върху очите и зрението.

В редица култури бананите се ядат цели, като ги консумират включително и варени или пържени, но като че ли най-лесно се приемат ако ги пасирате под формата на смути заедно с горски плодове и чиа.

Не забравяйте обаче внимателно да измивате кората на бананите, които ако не са органични трябва задължително да накиснете за 1 час в студена вода.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март