Най-важните хранителни съставки за силни кости

Които по всяка вероятност ви липсват!
Най-важните хранителни съставки за силни кости

Калцият е най-важният елемент за здрави кости, нали така? Просто си пийте трите чаши мляко дневно или приемайте заместители и всичко ще е наред! Това е общоприетото правило, което с години ни втълпяват. Нови доказателства обаче показват, че трябва да преосмислим колко калций приемаме и се фокусираме над друг елемент, който често е пренебрегван – Витамин К2.

Скорошен анализ извършен от Osteoporosis International открива, че добавката на К2 значително подобрява здравината на костите и намалява риска за счупване при жените, които вече са имали остеопороза.  Това означава, че К2 помага за възстановяването на кости, които вече са били слаби и повредени!

Най-новите изследвания за ефектите от приема на калций обаче съвсем не са толкова оптимистични.  Ново разглеждане в BMJ открива, че повишеният прием на калций въобще не подобрява структурата на костите, нито предпазва от счупване при хора в напреднала възраст. Един от авторите на изследването дори предупреждава, че приемът на калций може да повиши риска от сърдечен удар и инсулт.

1586155Thinkstock/Guliver

Според Лаура Шонфелд специалист диетолог в Ancestralize Me, К2 изгражда силни кости чрез активирането на протеин, отговарящ за разпределянето на калций в костите и зъбите. К2 работи и с витамин D, за да намали активността на клетки отговорни за счупването на костите.

Освен повишаването на здравината на костите, К2 има и други важни качества – той активира протеини, които отстраняват нежелания калций от меки тъкани като артерии, с  което значително намалява рисковете от инфаркт и инсулт. Освен това, К2 се свързва и с намален риск от калциеви бъбречни камъни, повишаване на чувствителността към инсулин, намаляване на инфекциите и способност за ефективно унищожаване на ракови клетки.

Според  Шонфелд, съвременната хранителна диета не съдържа достатъчни количества от витамина. Това важи дори и за Natto (традиционна Японска диета, съставена от ферментирали соеви зърна), сирена, краве масло, жълтък и пилешки дроб. Въпреки, че витамин К1 (съдържащ се най-вече в зеленчуци с тъмни листа) може да бъде преобразуван в К2 от стомашните бактерии, повечето от нас не могат да се възползват от това поради стомашни болести, лоши диети и свръхупотреба на антибиотици.

Какво да правим?

Прибавете източници на К2 към диетата си, заедно с храни, богати на пробиотици, полезни за стомашното здраве. Не се страхувайте от хранителни добавки – приемането им е добра идея, особено ако страдате от сърдечни болести, остеопороза или бъбречни камъни.  Според  Шонфелд, не е проблем да се приемат високи дози на К2, но принципно би трябвало да се посъветваме с лекар.

Както с всички добавки обаче, К2 не може да прави чудеса съвсем сам. Трябва да приемате достатъчно витамини A и D, защото те работят заедно с К2. Колкото до калция – то все ще ви е нужен, но не прекалявайте с калциеви добавки. Според Шонфелд е по-добре да приемате храни богати на калций, като млечни продукти, листати зеленчуци, ядки и семена, консерви риба (с костите). 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври