Най-важните хранителни съставки за силни кости

Които по всяка вероятност ви липсват!
Най-важните хранителни съставки за силни кости

Калцият е най-важният елемент за здрави кости, нали така? Просто си пийте трите чаши мляко дневно или приемайте заместители и всичко ще е наред! Това е общоприетото правило, което с години ни втълпяват. Нови доказателства обаче показват, че трябва да преосмислим колко калций приемаме и се фокусираме над друг елемент, който често е пренебрегван – Витамин К2.

Скорошен анализ извършен от Osteoporosis International открива, че добавката на К2 значително подобрява здравината на костите и намалява риска за счупване при жените, които вече са имали остеопороза.  Това означава, че К2 помага за възстановяването на кости, които вече са били слаби и повредени!

Най-новите изследвания за ефектите от приема на калций обаче съвсем не са толкова оптимистични.  Ново разглеждане в BMJ открива, че повишеният прием на калций въобще не подобрява структурата на костите, нито предпазва от счупване при хора в напреднала възраст. Един от авторите на изследването дори предупреждава, че приемът на калций може да повиши риска от сърдечен удар и инсулт.

1586155Thinkstock/Guliver

Според Лаура Шонфелд специалист диетолог в Ancestralize Me, К2 изгражда силни кости чрез активирането на протеин, отговарящ за разпределянето на калций в костите и зъбите. К2 работи и с витамин D, за да намали активността на клетки отговорни за счупването на костите.

Освен повишаването на здравината на костите, К2 има и други важни качества – той активира протеини, които отстраняват нежелания калций от меки тъкани като артерии, с  което значително намалява рисковете от инфаркт и инсулт. Освен това, К2 се свързва и с намален риск от калциеви бъбречни камъни, повишаване на чувствителността към инсулин, намаляване на инфекциите и способност за ефективно унищожаване на ракови клетки.

Според  Шонфелд, съвременната хранителна диета не съдържа достатъчни количества от витамина. Това важи дори и за Natto (традиционна Японска диета, съставена от ферментирали соеви зърна), сирена, краве масло, жълтък и пилешки дроб. Въпреки, че витамин К1 (съдържащ се най-вече в зеленчуци с тъмни листа) може да бъде преобразуван в К2 от стомашните бактерии, повечето от нас не могат да се възползват от това поради стомашни болести, лоши диети и свръхупотреба на антибиотици.

Какво да правим?

Прибавете източници на К2 към диетата си, заедно с храни, богати на пробиотици, полезни за стомашното здраве. Не се страхувайте от хранителни добавки – приемането им е добра идея, особено ако страдате от сърдечни болести, остеопороза или бъбречни камъни.  Според  Шонфелд, не е проблем да се приемат високи дози на К2, но принципно би трябвало да се посъветваме с лекар.

Както с всички добавки обаче, К2 не може да прави чудеса съвсем сам. Трябва да приемате достатъчно витамини A и D, защото те работят заедно с К2. Колкото до калция – то все ще ви е нужен, но не прекалявайте с калциеви добавки. Според Шонфелд е по-добре да приемате храни богати на калций, като млечни продукти, листати зеленчуци, ядки и семена, консерви риба (с костите). 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април