Добро утро наистина

Кажи ми как си се събудил, за да ти кажа как ще премине денят ти
Добро утро наистина

Дайте да си го кажем още от самото начало. Няма такова нещо като добро утро. Понятието е оксиморон, надхвърлящ по абсурдност твърденията за тъмна светлина, горещ студ и донякъде - дълга краткост.

Претенции може да съществуват единствено за недотам-покъртително-утро и утро-от-което-не-ми-се-повръща. Такива утрини съществуват само през уикенда и по време на ваканция и то при условие, че не сме постъпили нехуманно със себе си предната вечер. Точно в такива моменти човек осъзнава колко е важно да се събужда от самосебе си, особено ако е спал сред природата, където нивата на шумово замърсяване са много по-ниски, а осветеността се определя в много по-голяма степен от наличието или липсата на слънчева светлина.

Както вече сме казвали, качеството на съня изключително много зависи от осветлението и човек е естествено склонен да заспива след стъмване и да се буди по изгрев слънце. За тази особеност се счита, че до голяма степен е еволюционно предопределена, а понастоящем може да се обясни донякъде с действието на хормона мелатонин. Наред с няколко други неща, мелатонинът участва в регулацията на съня. Производството на този хормон се възпрепятства, когато върху ретината попада светлина, и се стимулира от мрака.

Ето защо, ако ме питате как най-лесно можете да си осигурите качествен сън, бих ви посъветвал да станете от компютъра поне два часа преди лягане, да изключите всички източници на светлина (някои хора използват слънчеви очила, които блокират синия спектър на светлината), да пуснете щорите и/или да използвате маска за очи. С последното има един малък проблем и той засяга именно събуждането. Колкото по-тъмна е стаята, в която спите, толкова по-лесно ще заспивате, но и толкова по-трудно ще се будите. Казвам ви го като човек, който има ужасяваща улична лампа под прозореца и поради тази причина е принуден да се укрива в дъното на стаята зад два ката плътни завеси.

inm.comВсичко това ме заставя да постъпвам като други хора и да прибягвам до употребата на аларма, което ни води до втория проблем, който съвсем не е толкова малък. Случвало ли ви се е да настроите телефона си да ви буди любимата си песен само, за да я намразите с вътрешностите си само няколко седмици по-късно? Това е така, защото алармата е враг на човечеството и всеки път, когато ви буди, тя предизвиква стресова реакция, свързана с увеличаване на пулса, кръвното налягане и нивата на глюкокортикоиди (хормони на стреса)*. Комбинирайте това с факта, че сутринта е най-удачното време за възникването на сърдечни удари и ще разберете защо е добра идея е да обмислите алтернативни методи за събуждане.

Най-елементарният от тях наистина е спането на незасенчени прозорци, но може да се окаже проблемен в случай, че живеете на улица със силно изкуствено осветление (както е в моя случай) или, ако сте по-чувствителни към светлина и графикът ви не включва лягане по залез слънце и събуждане с изгрева. От едно известно време на запад се справят с това неудобство с помощта на радиочасовници-лампи, които на практика симулират изгрев. Въпросните машинки започват да излъчват приглушена светлина около 30 минути преди посочения от вас час, докато постепенно достигнат до 300 лукса. Добрата новина е, че подобни будилници вече се предлагат и у нас, а лошата е, че цената им е около 300 лева. Аз лично ги намирам за доста добра придобивка и затова започвам да си пиша писмото до Дядо Коледа още отсега.



* Тези промени се наблюдават и при естествено събуждане, но са много по-драстични, когато в схемата е въвлечена аларма

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април