По-щастливи само за една минута

Всички преследваме щастието, а начинът да сме мигновено по-щастливи е учудващо прост!
По-щастливи само за една минута

Какво е щастието? Сложно уравнение? Житейски път с неясна цел? Начинът, по който възприемаме света? 

Когато се чувстваме напрегнати, ядосани, неудовлетворени, понякога трябва да се запитаме един въпрос: "Върху какво се концентрирам в момента – върху това, което не е наред или върху това, което е?" Отговорът на този въпрос е от съществено значение. Щастието ви зависи от него. 

По-голямата част от живота си прекарваме, намирайки несъвършенства – на себе си, на случващото се в момента, на околните. Без дори да подозираме, ние критикуваме, ядосваме се, оплакваме се и съдим. Стремим се да притежаваме повече, да бъдем повече неща, да сме на няколко места едновременно. И до къде стигаме? 

Днешната култура и социалните медии не са най-добрата среда за култивиране на щастие. Рекламите зараждат нуждата за притежаване на повече, а социалните медии изопачават истината и често ни карат да се чувстваме непълноценни. 

Как можем да неутрализираме влиянието на всички тези токсични паразити в нашия живот?

Отговорът е - с практикуване на благодарност. 

Да кажем, че в момента седите в офис. Вместо за многобройните задачи, за които никога не остава време, мислите ви се насочват към още по-многобройните места, на които не сте в момента. Не сте на тропичен остров, не сте в парка, не сте дори седнали на удобния стол, на който искахте. Забързаният пулс на града сякаш пулсира в самите ви вени и още по-малко ви позволява да се съсредоточите. Вместо това ви прави все по-раздразнителни и податливи на всякакви странични шумове и на коментарите на околните.

В този момент сте се съсредоточили единствено върху негативните страни. Виждате и мислите само за тях.

В този момент трябва да си кажете стоп. Стоп! Сега бавно, но много съсредоточено се опитайте да насочите вниманието си към следното:

1673228PinterestСписък с нещата, за които съм благодарен/ благодарна:

·      за това, че мога да пиша на топло в офис докато навън вали

·      за това, че мога да прочета и да разбера този материал

·      за това, че мога да си позволя чаша чай/ кафе/ вода

·      за това, че имам интересна работа, която харесвам

·      за моето семейство, приятели, всички, на които държа

·      за всички тези неща, които са ме дразнели до преди малко, благодарение на които си дадох сметка за целия този списък

Сега се замисли над това как се чувстваш в този момент. Вече си една идея по-малко напрегнат, нали? Мускулите ти са се отпуснали, чувстваш се по-спокоен, дори по-щастлив. Когато си дадем сметка за нещата, които вземаме за даденост, а не бива, мозъкът ни започва да усеща благодарност. А през призмата на благодарността се чувстваме много по-добре тук и сега, в нашия си живот, с всичките му проблеми и несгоди.

ключови думи:
благодарност щастие

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април