Въздействието на цветовете

Още по темата за алтернативния метод на лечение
Въздействието на цветовете

Светът е необятна палитра от цветове и единствено от нас зависи дали ще повярваме в способността им да хармонизират и укрепват жизнената ни енергия. И в тази връзка, сигурно си спомняте, че преди известно време ви представихме един алтерантивен метод на лечение чрез използване именно въздействието на цветовете. Не, не става въпрос за магия, а за цветна терапия.

Цветолечението е познато и се прилага още от дълбока древност, като най-разпространено е било в Древен Египет, Индия и Китай. Според индийския учен Диншах Гадиали, който полага основите на съвременната хромотерапия, живите организми действат като своеобразна призма, която разгражда светлината на различни компоненти, за да извлече необходимата за нормалния баланс на организма енергия. Това, от своя страна, оказва многостранно положително влияние върху състояние на човешкия организъм – нормализира функциите на вътрешните органи, ендокринната система, кожата и изобщо благоприятства физическото и емоционално здраве.

Светлината, както и всичко друго в материалния ни свят, се състои от електромагнитни вълни с различна дължина и енергийни частици, наречени фотони. Тя е вид енергия, появяваща се в окото на човек, която той усеща с помощта на ретината чрез ефектите на зрението. Тоест, светлината такава, каквато я познаваме – светеща и бляскава, се интерпретира в мозъка ни и измервайки различните честоти на вълните, ние виждаме един цветен, ярък и изпълнен със светлина свят.

Идеята е, че когато светлината достигне до очите или кожата ни, тя предизвиква възбуждане в нервните окончания и импулси, които се предават до епифизата - малка жлеза в мозъка, която секретира серотонин и мелатонин в зависимост от денонощието. Разположена в геометричния център на главния мозък, в миналото пинеалната жлеза е приемана като материален носител на човешката душа и затова днес е известна и като "трето око". Оказва се, че светлината е специфичен активатор на жлезата, която пък изпълнява основна роля в осъществяването на циркадния ритъм на човешкия живот, тоест функция на "биологичен часовник". inmagine

По подобен начин и цветовете излъчват енергия, имат различна честота и дължина на вълната, благодарение на което определени тонове установяват равновесие в нашето психическо състояние. Гьоте, един от основоположниците на теорията на цветовете, е направил редица опити, описвайки емоционалния ефект на различните багри и асоциациите, които предизвикват те: "При наблюдение на зимен пейзаж през жълто стъкло окото се радва, сърцето се разширява, настроението се повишава, сякаш има полъх на топлина. Ако се наблюдава през червено стъкло, се създава усещане за грубо насилие, през синьо стъкло - печал, през виолетово – непреодолима печал, през оранжево – радост, през пурпурно – ужас, през зелено – покой".

Както казахме, светът е необятна палитра от цветове и единствено от нас зависи дали ще повярваме в способността им да хармонизират...  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май