Може ли дезодорантът да ви разболее?

Добре е да се замислите!
Може ли дезодорантът да ви разболее?

Антиперспирантите съдържат високи дози алуминий, който може да навреди на здравето. Трябва ли да се тревожим какво си пръскаме под мишниците? Може би.

Ето най-новите изследвания!

В края на 90-те в Интернет се разпространиха тревожни новини: Антиперспирантите причиняват рак на гърдата. Предупреждението бе за алуминия, който се използва в дезодорантите и се натрупва в жлезите, след което се разпространява в гърдите и причинява рак.

Изследователи на заболяването обаче казват, че това не е вярно, защото този тип рак започва в гърдата и след това се разпространява към жлезите. Тревогата бе разсеяна с факта, че приемаме много повече алуминий с храната, отколкото с дезодорантите.

Напоследък обаче рисковете отново започнаха да се изследват. Най-вече в Норвегия, където твърдят, че ние приемаме много повече алуминий с дезодорантите, отколкото си мислим.

Мненията се различават.

1523410Thinkstock/Guliver

Ако се тревожите от това как химикалите се отразяват на здравето ви, има и други начини да предотвратите неприятната миризма на пот. В продукти като кокосово масло има антибактериални съставки. В други има кристали или други съставки, които понижават pH нивата в подмишниците и ограничават съдържанието на бактерии. Стипцата също е популярно средство (но тя също съдържа алуминиум, по-точно калиев алуминиев фосфат). Растителните масла също имат антибактериални свойства и могат да се ползват като дезодоранти.

Всички тези средства по принцип са безопасни, но колко са ефективни в сравнение с дезодорантите?

Факти за алуминия

- Най-често срещаният метал в заобикалящата среда. Има го в земната кора.
- Високи дози алуминиий в продължение на дълго време могат да причинят нервни увреждания. Не е доказано, че алуминий може да причини рак и Алцхаймер.
- Приемаме алуминий чрез храната и посудата, в която я приготвяме. Например, не бива да съхраняваме "кисела" храна като супи, доматени сосове и други в алуминиеви съдове. Това се отнася и за плодове, зеле, горски плодове и други.
- Алуминиум има в лекарства срещу стомашни киселини и дори в някои хранителни добавки.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април