Невидимият свят на микробите

Магнетичен и леко страховит
Невидимият свят на микробите

Когато бях малък, за микробите знаех, че причиняват болести. Това е вярно и до днес, но представлява само миниатюрна част от цялата истина. Всъщност, "микроб" и "микроорганизъм" са едно и също нещо. От втората дума разбираме, че става дума за живи същества. Те могат да бъдат едноклетъчни или многоклетъчни, като представителите им са изключително разнообразни. Сред тях има бактерии, археи, протозои, гъби, водорасли, ротифери, планарии и всякакви други сложнозвучащи миниатюрни създания. Някои учени причисляват към микробите и вирусите, но тъй като все още не се знае със сигурност дали те са живи същества, няма единодушие по този въпрос.

Допреди 300 и няколко години никой не бил виждал тези организми. Днес имаме удоволствието да ги наблюдаваме все по-задълбочено, включително и в интернет. Съвсем наскоро на сайта на National Geographic се появи една много любопитна колекция от микроскопски снимки на микроби. Те са дело на швейцарския фотограф, специализиращ в запечатването на невидими за окото неща, Мартин Огерли известен още като Micronaut. Ето и някои от тях:789152Micronaut

Стрептокок. По-скоро – верига от стрептококи. Въпреки че някои от стрептококовите инфекции могат да бъдат смъртоносни, много от представителите на този вид бактерии са напълно безобидни.

789156MicronautБактериофаг. Това е паразит от вирусен тип, който засяга бактериите. Бактериофагите са най-многобройната форма на живот на планетата. Толкова многобройна, че надвишава по численост звездите във Вселената. Всеки един от нас е дом на трилиони от тези създания.

789155MicronautБактериофаги в действие. Ето тук виждате как микроскопичните симпатяги напускат умиращото тяло (?) на стрептокок. Способността им да убиват някои щамове дава надежда за откриването на средство за борба с някои бактерии, които са резистентни на антибиотици.

789153MicronautЧревни бактерии. Бонбончета! Много от организмите, населяващи червата ни, са непознати на науката. Те спомагат за храносмилането и усвояването на хранителните вещества, а също така играят роля в предпазването от автоимунни заболявания.

789150MicronautХеликобактер. Helicobacter pylori (в жълто) е бактерия, обитаваща стомаха. Знае се, че увеличава риска от възникване на рак на стомаха и пептична язва. Изглежда, че от друга страна тя спомага за намаляване на количеството стомашен сок и по този начин предпазва от киселини и като следствие – от рак на езофага.

За този микроб още се предполага, че предпазва от различни алергии и астма. Завишената употреба на антибиотици в съвременното общество (особено в детството) се свързва с намаляване на H. pylori и в следствие – с по-честото възникване на тези състояния.

789149MicronautПенибацил. Колония от представители на Paenibacillus vortex образува ветрилоподобна формация и протяга пипала в търсене на кръв. Бактериите могат да действат организирано, координирайки действията си посредством химични сигнали.789154Micronaut

Устни микроби. Синьото на картинката е устната ви лигавица. Тя е дом на купища микроорганизми, някои от които се заселват там броени дни след раждането ви. По-зловредните от тях образуват биофилм (например зъбна плака) или пък се струпват между зъбите и венците, където могат да причинят парадонтални заболявания. Един от възможните методи за борба с тях е приемането на пробиотици, които да насърчат размножаването на конкурентни на патогените, безвредни видове. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април