Погрижете се за очите си

Докато още можете
Погрижете се за очите си

Лесно е да се каже, трудно е да се направи, нали?

Самите ние често поставяме грижата за зрението на заден план. Макар че при хора, които работят по цял ден на компютър, това си е истинско престъпление.

Ако вие също сте криминално проявени лица, вижте как все още може да изкупите греха към очите си.

С антиоксиданти

Наскоро разбрахме, че топ войниците срещу свободните радикали могат да бъдат "преброени" във всеки организъм. Това става чрез различни клинични методи на изследване.

По-важното обаче е, че хората, при които се наблюдават по-високо нива на антиоксиданти в тялото, са изложени на по-малък риск от развитие на макулна дегенерация с възрастта. Въпросното заболяване представлява увреждане центъра на ретината и е най-честата причина за необратима загуба на зрението :(

За това нека ви подсетим за няколко приятели, които могат да се похвалят със силни противоокислителни свойства. И които е добре да си набавяте чрез храната. Защото, оказва се, те се натрупват в ретината на окото, където залавят свободни радикали и ги обезвреждат на място.

Капитан на отбор юнаци е витамин C, чието присъствие се усеща най-осезаемо в кивито, цитрусовите плодове и броколите. Срамежливият витамин E се нарежда на второ място, поради не особено силни роднински връзки :) Потърсете го в ядките и авокадото. Картеноидите с порядъчно сложните имена лутеин и зеаксантин действат като качествени слънчеви очила. Съдействат за образуване на пигмент в макулата, който се вживява в ролята на филтър и не пропуска вредни лъчи на слънцето. Двамата сладури могат да бъдат намерени в къдравото зеле и спанака.

Бонус: Не забравяйте, че яйцето също съдържа лутеин и зеаксантин.

С хранителни добавки

Въпреки че най-добрият вариант е да си набавяме антиоксиданти чрез храната, понякога се налага да ги приемаме и като добавка.

Според редица изследвания приемът на някои противоокислителни съединения в определени пропорции може да намали значително риска от макулна дегенерация. Разбира се, това трябва да става само след лекарско предписание.

С контрол над кръвното налягане

Медицински специалисти твърдят, че хората с високо кръвно налягане, са по-склонни да развият очни проблеми с възрастта.

Защото високото кръвно налягане уврежда кръвоносните съдове, а това възпрепятства нормалния поток на кръв към очите. Резултатът: полезни нутриенти не могат да стигнат до ретината, вследствие на което свободните радикали успяват да си свършат криминалната работа.

Тук може да намерите списък с някои храни, които лекуват високо кръвно налягане!

А сега ви оставяме, с надежда, че пазите и се грижите за очите си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май