Подут корем

Подут корем

Причината за това е, че 80% от имунната система е разположена в стените на тънките и дебелите черва. Освен това в тях има около 100 млн. повече нервни клетки, отколкото в гръбначния мозък. Във времето, в което се сменят сезоните, бихме могли да имаме сериозни проблеми със стомашно-чревния тракт – запек, подуване на корема.

Най-напред, намалете приема на сол.

Излишното количество сол може да е от съществено значение за подуването, тъй като солта не само повишава кръвното налягане, но може да способства за задържане на течности в тъканите. Не забравяйте, че повечето полуготови храни и много хранителни стоки съдържат сол.

Пийте много чиста вода, като избягвате минералните води с високо съдържание на минерали.

Яжте плодове сутрин, на празен стомах – най-добрият начин да поддържате здрава лимфната си система.

Бавното хранене е много важно, ако искате да се справите с подут корем или да предотвратите подуването му. Когато се храните бързо, слюнката не може да обработи достатъчно храната и тя не се сдъвква добре. Освен това поемате много въздух, който попада в стомаха.
Друга причина да се подувате може да е дъвченето на дъвка, пиенето със сламка, говоренето по време на хранене, тъй като поемате въздух. Избягвайте дъвките и се хранете бавно, като не бързате да гълтате всяка хапка.

Избягвайте маргарина и храни, направени с хидрогенирани и транс мазнини. Те забавят действието на органите, които помагат за детоксикация на тялото ни, като черния дроб например. Тези храни изискват и големи количества енергия от организма за разграждането им. Карат ни да пълнеем, а и са свързани с безброй здравословни проблеми.

Време е да ограничите възможно най-много газираните напитки, в които се включват не само калорийните безалкохолни бомби, но и газираната вода. Всички те вкарват въздух в храносмилателната система и могат да причинят подуване, оригване и газове. Вместо тях е добре да пиете овкусена минерална вода или чай, които освен че не водят до подуване, са много по-нискокалорични.

Включете в диетата си храни с повече калий - банани, авокадо, спанак, ядки и кокосова вода.  Те действат добре срещу подуване. В тях се съдържа аминокиселината аспарагин, която спомага за извличането на излишната вода от тъканите.


Нередовното изхождане може да ви накара да се чувстване подути. Хранете се с повече фибри, пийте достатъчно вода и спортувайте, за да редуцирате запека.

Включете бобовите храни в менюто си. Едни от най-здравословните храни са – пълни с протеини, фибри, които пречистват червата ни, стабилизират кръвната захар и ни засищат.

Пробиотичните храни като киселото мляко спомагат за доброто здраве, тъй като неутрализират лошите бактерии, които по време на обработка на хранителните съставки способстват за образуване на газове.



Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април