Прилошава ви при вида на кръв...

Случва се. Следващия път може и да ви спаси живота
Прилошава ви при вида на кръв...

Къде е бляла еволюцията, допускайки съществуването на механизъм за припадъци при наличието на кървава гледка? Все пак, подобна реакция не е възможно най-умната постъпка от страна на тялото ви, ако се намирате в ситуация, която застрашава неговата цялост. При все това около 3-4% от хората по света страдат от т.нар. хемофобия (да не се бърка с хомофобията, моля!) или подобно на нея разстройство.

Както казах, това състояние е прелюбопитно и симптомите му на пръв поглед противоречат на логиката на стреса и страха – при него кръвното налягане и пулсът намаляват и понякога може да се стигне до загуба на съзнание. "Но защо, аджеба?", както се пита на чист български? В новия брой на чудесното четиримесечно издание Stanford Medicine има много хубав и подробен отговор на този въпрос, но аз ще се опитам да ви спестя малко четене.

Започвам с умопомрачителния факт, че става дума за вазовагална реакция. Спокойно, не бягайте още! Нервът nervus vagus, който по нашенски наричаме блуждаещ, е важен компонент от парасимпатиковия дял на нервната система и отговаря за разни лежерни действия като забавяне на сърдечния ритъм и секрецията на храносмилателни сокове. Понякога се случва този нерв да се попревъзбуди вследствие на глад, обезводняване, прекалено рязко изправяне, много силен смях или кашлица, болка, повръщане и, разбира се, вида на кръв. Тогава възниква въпросната вазовагална реакция, която не е характерна за нито една друга фобия, и вие изпадате в състояние на омекнали колене, пребледняло лице и желание за заемане на крайно тудорино положение*.

Друг е въпросът, който гласи "Кому е нужно всичкото това?", при положение, че човек принципно няма интерес да припада в екстремни условия като появата на червено петно на пода, да речем. Съществуват няколко теории, вариращи от предположението, че това ни улеснява да се престорим на умрели в лицето на заплахата, до догадката, че ниското кръвно налягане може би е добра идея в случай, че сме ранени и не искаме да изгубим много кръв.

По-важното е, че има специалисти, посветили кариерата си на лечението на този тип фобия. Схемата работи по следния начин: започват да ви показват картинки на кръв с нарастваща бруталност (първо петънце, после малка локвичка, последвана от по-голяма локвичка и т.н.), като при всяка една от тях вашата задача е да напрегнете всичките си мускули в максимална степен. Това се прави с цел да противодействате на спадането в кръвното налягане, причинено от хемофобията и постепенно да се отървете от досадния рефлекс на блуждаещия си нерв. Ето ви една идея за тренировка преди следващото ви кръводарителско посещение. Успех и не пропускайте да ни харесате във фейсбук, където е весело :)

*

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май