Хавайски дзен

Остров Молокаи е зашеметяващо кътче, където животът тече на бавни обороти
Хавайски дзен

Хавайските острови – тези две думи със сигурност извикват в съзнанието ви морска екзотика, но също шумни тълпи разюздани туристи.

Сега, представете си Хаваите в миналото – недокоснати плажове, зеленина, чиста природа...

Това е остров Молокаи – петият по големина хавайски остров, събрал безбрежни спокойни плажове, най-високите крайбрежни скали и вълнуващи подводни гледки към бариерния риф.

Животът тук наистина е простичък – с бавни темпове, без модерните белези на големия град. Тук няма сграда, по-висока от кокосова палма, нито шумни дискотеки, а местните са запазили корените си. Именно заради хората Молокаи е наричан "най-хавайският остров".

sxc.hu

Разположен върху 673 кв. км твърда почва, островът е съставен от две вулканични плочи, наричани Източен Молокаи и далеч по-малкия Западен Молокаи. Източният всъщност представлява малка част от това, което е останало от най-южната част от някогашната планина след катастрофално земетресение преди милион години. Южните брегове на Молокай се славят с най-дългия бариерен риф в САЩ – близо 40 километра.

Местните са запазили идеята за "malama aina", или грижата за земята. И тук може да се види отблизо как го правят – в някогашната ферма за добитък "Молокаи", където и до днес хавайски каубои яздят конете си, в плантацията за макадамия (Хаваите са водещият световен производител на тези ядки) или в плантациите за кафе в Куалапуу, до където може да стигнете с "влак", теглен от мулета.

gohawaii.com

Отново с мулета стигате и до Националния исторически парк Калаупапа. Дълга пет километра почти вертикална пътека ви отвежда до скрития от високите скали парк – заобиколен от три страни от Тихия океан и отделен от останалата част на острова от високи скали.

Wikimedia Commons

Там в миналото са се заселвали болни от проказа, като се разчитало, че отвесните скали са естествена бариера за болестта. Въпреки че през 1969 г. е сложен край на колонията от прокажени, някои от оцелелите са избрали да останат да живеят тук. Затова местният законъ изисква да сте на повече от 16 години и да имате специално разрешение, за да посетите историческия резерват.

По протежението на южния бряг на Молокаи пък се намират едни от най-известните местни достижения на инженерната мисъл – хавайските рибарници. Полукръгли стени, направени от вулканични скали и корали, изградени преди 700-800 години, задържат рибата в изкуствените езерца, позволявайки на морската вода да се движи свободно. Някога само най-висшите хавайски особи са имали честта да похапват от рибите, отглеждани тук.

gohawaii.com

И въпреки че Молокай не е сред топ-хавайските дестинации (или именно заради това), островът има наистина страхотни плажове – и дълги пясъчни ивици, и усамотени диви местнца. Достатъчните на брой къмпинги пък позволяват на ентусиастите да се доближат максимално до природата. Западните плажове предлагат така желаните от сърфистите вълни, на изток водите са по-спокойни и пред очите се разкриват зелени долини, подобни на амфитеатри, а на юг спокойно чака единственият бариерен риф на Хавайските острови.

Wikimedia Commons

Животът тук наистина тече ритмично, на бавни обороти, за което сигнализират още табелите при летището с надписи "Алоха, намали темпото".

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април