9 сигнала, че не приемате достатъчно витамин В12

Липсата му може да накърни здравето ви!
9 сигнала, че не приемате достатъчно витамин В12

Липсата на витамин В12 може да се превърне в сериозен проблем за поддържането на цялостното ви здравословно състояние. Най-често с напредването на възрастта, способността на тялото да усвоява витамин В12 от храната се забавя значително особено след навършване на 35-36 годишна възраст.

Осезателно този проблем се задълбочава между 40 и 59 годишна възраст, особено ако не са взети всички необходими мерки да бъде превъзмогнат неговия дефицит. Редица проучвания в последно време сочат, че неправилното хранене или спазването на вегански начин на живот води до сериозен дефицит, който обезателно трябва да бъде преодолян, като бъде включен под формата на хранителна добавка в ежедневието.

Имайте предвид, че избягването на месо, както и употребата на някои медикаменти като например Metformin, който често се изписва за хора страдащи от диабет тип 2 или синдром на поликистозните яйчници, водят до липсата на витамин В12 в организма.

Предлагам ви 9 сигнала, които ще ви подскажат, че не приемате достатъчно витамин В12. Именно те трябва задължително да ви дадат повод да направите кръвно изследване, с което да докажете липсата му във вашия организъм.

1601629Thinkstock/Guliver

1. Умора

Първият сигнал, че нещо нередно се случва в организма ви е именно умората! Причината е, че тялото ви разчита на витамина, за да създаде червени кръвни телца, които реално пренасят кислород до органите ви. Без достатъчно кислород в клетките ще се чувствате уморени без значение колко часа на денонощие спите.

Умората също така може да означава, че имате дефицит на витамин В12, който не можете по правилен начин да усвоите, дори и когато приемате достатъчно хранителни продукти богати на него. В този случай изследванията и цялостната преоценка на начина ви на живот е повече от задължителен.

2. Мускулна слабост

Изключително характерен симптом за липсата на витамин В12 е да нямате сили да повдигнете дори елементарни и не чак толкова тежки неща, като например пазарската чанта в която сте сложили продукти не надхвърлящи 1 килограм. Причината е, че ако мускулите ви не получават достатъчно кислород от червените кръвни клетки ще се чувствате така сякаш не разполагате със сила. Страдате ли от слабост обезателно направете кръвни изследвания и не пренебрегвайте необходимостта от прием на витамин В12.

3. Болки и изтръпвания на крайниците

Недостигът на витамин В12 може да се улови и ако страдате от странни схващания, изтръпвания на крайниците или мръвучкане, сякаш сте полазени от цял отбор мравки. Тези странни усещания са резултат на увреждане на нервите, което се предизвиква от ниските нива на кислород в клетките.

1601736Thinkstock/Guliver

4. Забравяте

Забравяте елементарни неща, дори какво сте яли. Но като че ли най-често ви се случва да държите нещо в ръцете, след което да го поставяте на нелогични и странни места. Като например ключовете от вкъщи в хладилника или т.н. Още по-безумно е, че забравяте за името на близък, с който не сте се чували или виждали само 2-3 дена.

Често тези симптоми се бъркат с начален стадий на деменция или Алцхаймер, но истината е, че може да е сигнал за липса на витамин В12.

5. Световъртеж

Изключително често срещан симптом е да бъркате световъртежа с някакво друго заболяване, но истината е, че то се причинява от липсата на витамин В12.

6. Бледи сте като мъртвец

Съществуват хора, които обичайно са си с бледа, дори прозрачна кожа, но ако от обичайния ви розов цвят придобиете мъртвешки такъв, то при всяко едно положение трябва да си пуснете кръвен тест, за да установите, че вероятно страдате от дефицит на витамин В12.

1601630Thinkstock/Guliver

7. Езикът ви е странен

Обикновено хората страдащи от дефицит на витамин В12 губят естествения вид на езика и най-вече вкуса към любимата си храна. В този случай, започвате да ядете по-кисело,по-сладко, по-солено – само и само да почувствате отново любимия вкус на храната.

8. Емоционалност и раздразнително

Крайните емоции са изключително типични при липсата на витамин В12. При най-малкият дразнител сте в състояние да се разплачете или да започнете да крещите. Витамин В12 е отговорен за стабилността ни в емоционално отношение. Липсата му води до депресии, тревожност и редица хранителни разстройства, като отказ от хранене или прекомерно тъпчене с нездравословни храни.

9. Проблеми с очите

В екстремни ситуации, липсата на витамин В12 може да увреди зрителния нерв и дори да виждате замъглено, двойно виждане, чувствителност към светлина и дори загуба на зрение. В случай, че страдате дори само от един от посочените симптоми е наложително да проверите дали наистина не страдате от дефицит на витамин В12.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април