Десет суперхрани за заети хора

Полезни и лесни за употреба!
Десет суперхрани за заети хора

Кажете думата "суперхрана" и повечето хора ще помислят за нещо екзотично, което отнема доста време за приготовления и пазаруване, а децата не го обичат.

Дали няма да е забавно да ви предложа списък със суперхрани, които са познати и лесни за приготвяне, а същевременно много здравословни? Списъкът с 10-те семпли ястия за всеки ден са много ефективни и полезни за здравето ви. На всичкото отгоре са изключително лесни за приготвяне.

1. Листовидни зеленчуци

1559178inm.com

Перфектни за здравето, защото повечето са богати на витамини А, С, и К, както и на фолиева киселина. Правете салати със спанак, ромен (вид зелена салата) и винаги ги прибавяйте към традиционния си сандвич. Не се отказвайте да се възползвате всеки ден от какъвто и да е бил вид зеле. Във вид на любимо смути, варено или във вид на яхния.

2. Банани

Всички обичат банани. Те засищат, богати са на калий и са пребиотични, добро гориво за добрата стомашна бактерия. Децата обикновено ги обичат, а и са лесни за пренасяне в дамската чанта или раница.

3. Сладки картофи

Богати са на калий и на големи количества витамин А и С, а сладкият им вкус се харесва на всички и на деца и възрастни. Надупчете ги с вилица и ги сварете или запечете във фурната за около 30 минути. Смачкайте ги с малко масло или подправете със зехтин и чубрица.

4. Яйца

1559175Thinkstock/Guliver

Богати на протеини и най-добрият източник на холин - витамин В4, който е в липса на повечето от нас.  Най-хубавото е, че са лесни за приготвяне , бъркани или варени. Капризните деца, които не ядат яйца често не отказват препечени филийки с яйца върху тях.

5. Хумус

Тази прекрасна храна е добър източник на протеин и здравословна мазнина от зехтин. Подходящи за възрастни и деца от всяка възраст. Спокойно можете да нанасяте върху препечена филия хляб. Пробвайте го в домашно приготвена фокача за бърз обяд. Можете да го купите готов или да си го приготвите за по-малко от 5 минути.

6. Ядки и семки

С протеин и здравословни мазнини. Дори и маслата от ядки са полезни и вкусни. Заетите семейства често ядат набързо, за тях е идеално да си направят закуска от смес от ядки, сушени плодове и овесени ядки. Също така можете да си приготвяте здравословен сушен хляб от семена. Фъстъченото масло е идеално за бърз сандвич, но търсете натурално такова, без хидрогенни мазнини. Сериозен бонус за здравето ви е, че ядките са богати на витамин Е, от който всички се нуждаем.

7. Сьомга

1559176Thinkstock/Guliver

Сьомгата определено е суперхрана, богата на Омега 3 мазнини, DHA и EPA.

Богата е и на протеини и витамин D. Сьомгата е ефективен начин да се насладите на тази супер риба. Сложете я във фурната за 20 минути или я пригответе на тиган. Комбинирайте със сезонна салата и печени картофи. Можете да си направите и сандвич със сьомга. Препечете 2 филии пълнозърнест хляб и по средата му сложете парче риба, няколко колелца авокадо, сушен домат - рукола или листо зелена салата. 

8. Пълнозърнест хляб

Най-подходящ за сандвич, запечен или не. Един сандвич ви дава две-трети от препоръчаната доза пълнозърнеста храна.

9. Кисело мляко

1559177Thinkstock/Guliver

В коя друга храна има калций, полезна бактерия, протеин, B12, фосфор и калий?! В малко количество киселото мляко е изключително полезно. добавете към него малко ядки, годжи бери или чия. Така ще получите перфектната закуска.

10. Бобови храни и грах

Богати източници на протеини. Лесни за приготвяне и богати на фибри, поради което засищат добре и носят многобройни ползи за здравето ви.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март