11 суперползи от тиквените семки

Употребата им ще ви осигури здраве
11 суперползи от тиквените семки

Тиквените семки са сред семената пълни с натурални богатства и суперползи за здравето.

Изключителни източници са на витамини и минерали, които лесно се усвояват от организма и при редовна употреба имат траен ефект върху запазването и поддържането на отлично здраве.

Още по темата: 6 суперхрани в борбата срещу умората

Богат източник са на желязо, мед, манган и фосфор, но също така и на аминокиселината триптофан, която е важна в борбата срещу умората и безсънието. Благодарение на нея ще се радвате на отличен имунитет, а съдържащите се в тиквените семки омега-3 мастни киселини, протеини и витамини В1, В2, В5 и В6 са само допълнение към суперползите им.

Още по темата: Защо аминокиселините са толкова важни за нас?

Предлагам ви да се запознаете с 11-те причини, за да ги включите в ежедневната си употреба.

1644947Thinkstock/Guliver

Източник са здравословни мазнини
Семките от тиква са изключително подходящ начин да се сдобиете със здравословни омега-3 мастни киселини. Мазнините съдържащи се в тях са особено полезни за функционирането на черния дроб и сърцето, както и за правилното функциониране на организма и поддържането на отличен имунитет.

Още по темата: Салата табули с тиква и тиквени семки

За доброто здраве на простатата
Тиквеното семе е отличен източник на есенциални мастни киселини, витамини и минерали и антиоксиданти, които имат благотворно въздействие върху простатната жлеза. С високо съдържание са на протеини и мазнини. Съществуват редица доказателства за позитивното влияние на тиквеното семе дори върху увеличена простатна жлеза, благодарение на съдържащите се в тях фитостероли, лигнани и цинк. Препоръчително е тиквените семки да са част от менюто на всеки мъж, без значение на колко години е. Освен това е задължителна употребата им след 40 годишна възраст, заради риск от развитие на заболяване на простатата.

Още по темата: Постигнете мечтаното тегло без стрес

Отлично средство против глисти
Семките са изключително ефективно средство за справяне с глисти и паразити в стомашно-чревната система. Препоръчително е да се консумират в комбинация с други ядки, като лененото семе е добре да бъде смляно, за по-доброто му усвояване. Изключително полезна и подходяща храна за децата, които често страдат от глисти.

Още по темата: Сладка ябълка за нежна кожа

Подпомагат отслабването
Добавяйки ги всекидневно към закуската си ще можете да се насладите на многобройните им ползи и в същото време ще ви държат за дълго време сити. Полезните мазнини съдържащи сев тях ще ви осигурят енергия, която в същото време ще ви помогне в борбата с излишните килограми. Освен това предотвратяват съсирването на кръвта.

1644949Thinkstock/Guliver

За здрава сърдечно-съдова система
Дори с употребата на 1 супена лъжица тиквено семе на ден ще предотвратите съсирването на кръвта, която е сред основните причини за възникването на сърдечно-съдови заболявания. Освен това ще ви предпазват в нарушаването на баланса между добрия и лошия холестерол, както и натрупването на триглицериди в кръвта.

Още по темата: 10 храни за по-добър имунитет

Отлично средство срещу възпаленията
Тиквеното семе е изключително подходящо за хора страдащи често от възпалителни процеси като гъбички, вируси, но също така и друг вид възпаления като ставни, артритни болки и подагра. С употребата на 1-2 супени лъжици дневно ще намалите значително възпалителните процеси в организма и болките.

Още по темата: Най-добрите ядки за тънка талия и здраво сърце

При нарушения на съня
Тиквените семки са богати на триптофан – аминокиселина, която в организма се превръща в серотонин и мелатонин , естествените отпускащи мозъка вещества. Серотонинът е невротрансмитер, чийто ниски нива в организма са пряко свързани с депресията, а мелатонинът регулира цикъла на сън и бодърстване.
Редовната консумация на тиквени семена помагат при лечението на проблеми със съня.

1644946Thinkstock/Guliver

Отлично средство срещу психични разстройства
Благодарение на съдържащите се в тиквените семки омега-3 мастни киселини са изключително подходящи при хора склонни към повишена тревожност, изпадане в биполярно разстройство и други.

Още по темата: Гладът за сладко е знак за недостиг на минерали

За отличен имунитет
Тиквените семки за богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които укрепват имунитета на организма като магнезий, мед, желязо, манган и много други. Благодарение на тях ще си осигурите правилното функциониране на жизненоважните органи в тялото и ще съумеете по-лесно да се справяте с всякакъв вид болести и инфекции.

Още по темата: 5 храни, които ще подобрят съня ви!

Предпазване от камъни в бъбреците
Най-добрата превенция е тази, която е направена навреме. А, именно не се колебайте да включите тиквените семки в менюто си, за да поддържате и отличното здраве на бъбреците си, особено ако имате генетична предразположеност за натрупване на такива.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март