10 храни за по-добър имунитет

Укрепете организма си преди есента!
10 храни за по-добър имунитет

Лятото е вече почти към своя край и е добре да направим всичко необходимо, за да укрепим и подготвим организма си за настъпването на есента и зимата. Като допълнително предизвикателство ще се появи и началото на учебната година, което ще постави под сериозно изпитание, както децата, така и техните родители.

Още с първото застудяване на времето организмът ви трябва да е подготвен да противодейства на всякакъв вид вирусни инфекции без да ви се налага да поставяте противогрипни ваксини.

С изцяло натурални храни можете да постигнете същия положителен ефект, а именно силен имунитет. Предлагам ви 10 храни, които ще ви помогнат да укрепите организма си преди есента, защото диетата играе ключова роля за постигането на добро здраве.

1. Гъби

Гъбите повишават чувствително защитните сили на организма чрез производството на бели кръвни телца. Те помагат директно на клетките чрез увеличаване на клетъчния метаболизъм, предпазва ги от увреждане от свободните радикали и премахват токсините от тялото.

1559623Thinkstock/Guliver

2. Чесън и лук

Те не само добавят невероятен аромат и вкус към храната, но също така помагат на имунната система да се подобри чрез увеличаване на производството на бели кръвни телца, за да се справи организма с всякакъв вид инфекции. Освен всичко друго чесънът е естествен антибиотик, но също така е от помощ да запазите сърцето си здраво, като не позволява тромбоцитите да се слепват. По този начин поддържа артериите чисти, което от своя страна подобрява цялостно кръвообращението в организма.

3. Зелен чай

Зеленият чай е богат на антиоксиданти, които носят многобройни ползи за поддържането на отлично здраве. Освен това се грижи за съхраняването на отличната имунна система, което го превръща в прекрасна естествена превенция срещу всякакъв вид вирусни заболявания. Според специалистите 4 чаши зелен чай на ден може да подобри имунитета на организма и да го запази в отлично състояние.

4. Джинджифил

1559782inm

Джинджифилът е най-добрата превенция срещу вирусни заболявания и ефективно се справя с редица здравословни неразположения. Стимулира защитните сили на организма и в същото време подпомага при възстановяване от настинка и грип.

5. Куркума

Куркумата се е използвала в продъление на векове като част от Аюрведа и традиционната китайска медицина. Ползите, които носи куркумата за здравето и имунитета на човек са повече от невероятни. Стимулира защитните сили на организма, намалява възпалението и подобрява кръвообращението. Използвайте тази подправка в ежедневието.

6. Канела

Канелата е богата на антиоксиданти, които предотвратяват съсирването на кръвта и развитието на болестотворни бактерии. Подпомага стабилизирането на кръвната захар, справя се с лошия холестерол и контролира лошия дъх. За канелата е изключително важно да купувате висок био клас, в противен случай вместо ползи може да ви нанесе сериозни поражения върху здравето.

7. Сладки картофи батати

1559809Thinkstock/Guliver

Сладките картофи са богати на витамини, минерали и антиоксиданти носещи многобройни ползи за съхраняването на отличното ви здравословно състояние. Подобряват метаболизма и увеличават съпротивителните сили на организма.

8. Домати

Доматите са сред суперхраните, които определено трябва да присъстват ежедневно в менюто ви. Сериозна защита са за имунитета ви и в същото време ви предпазват от всякакъв вид дегенеративни заболявания.

9. Стриди

Стридите се смятат за един от най-ефективните афродизиаци на природата. Изключително богати са на цинк, което го превръща в отлично средство за подобряване на имунитета.

10. Тиква и тиквени семки

Тиквата и тиквените семки са от изключително значение за поддържане на добър имунитет през есента и зимата. Добре е още от сега да включите в ежедневното си меню сурови тиквени семки, които ще укрепят защитните сили на организма ви. Ще си набавите изключително полезни мазнини, витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае.

От изключително значение за поддържане на имунитета е да се храните с качествени храни и да избягвате употребата на продукти намиращи се в опаковка. Не се лишавайте от нищо, но и с нищо не прекалявайте!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април