Справете се с железния дефицит

По напълно натурален начин
Справете се с железния дефицит

Чувствате ли се уморени сякаш валяк е минал през вас? Страдате ли от чупливи нокти и суха цъфтяща коса?

Ако на всички тези въпроси сте отговорили с "Да" вероятността да страдате от железен дефицит е изключително голяма. Имайте предвид, че недостига на желязо може да ви създаде сериозни здравословни проблеми.

Най-често от железен дефицит страдат бременните, малките деца, възрастните хора и тези, които са прекарали тежко заболяване.

Предлагам ви списък с храните богати на желязо като вегетарианците или веганите могат спокойно да заложат на растителните източници, които са също толкова ефективни от животинските протеини!

Най-богати на желязо са животинските протеини като например червеното месо, черния дроб, дори и пилешкото, патешкото и пуешкото месо. Риба тон, стриди, но най-богати сред морските дарове на желязо са мидите!

1534371inm.com

Но това е в случай, че сте всеядни. Ако сте вегетарианци или вегани.

Зелените зеленчуци като спанак, броколи, зелен фасул, келп, спирулина, хлорела, черна хималайска сол, аспержи, кардамон, чия, граха съдържат много желязо. Но истинският фаворит при железен дефицит е семето от коприва! Независимо от вида му – сушено или прясно, то е ефективно.

Да, точно така семенцето, което обикновено изхвърляме и не използваме, когато си приготвяме супа от коприва. По 1 супена лъжица сушено семе от коприва на ден може да ви избави от железния дефицит, особено ако го комбинирате с мед и сурови ядки. Можете да си го закупите от пазара или билкова аптека.

Лично аз освен сутрешната супена лъжица, добавям още 1 към салатата, супата или смутито, което си приготвям в следобедните часове.

1534369inm.com

Замразените зеленчуци съдържат много повече желязо от тези които са в прясно състояние. Пълнозърнестите храни съдържат повече желязо, отколкото белия хляб, макаронените изделия и белия ориз.

Имайте предвид, че пресните плодове и зеленчуци съдържат витамин С, който подпомага ефективното използвате на желязото от храната, така че не се колебайте сега през летния сезон да включите плодове и зеленчуци богати на витамин С – например зелени или червени люти чушки, чушки, гуава, мащерка, магданоз, домати, кресон, папая, ягоди, шипки, череши, боровинки, малини, касис. Есента и зимата добавете цитросовите плодове като лимон, портокал, грейпфрут, мандарини, лайм, киви, къдраво зеле, брюкселско зеле.

Продуктите богати на калций могат да подпомогнат абсорбацията на желязото, така че заложете и на храни богати на калций, за да може да завършите успешно процеса. Чаша вино също може да подобри усвояването на желязото, тъй като съдържа антиоксиданти и е богато на витамин С.

Кафето и черният чай обаче могат да намалят значително шансовете на организма да усвои желязото постъпващо благодарение на храната! Стремете се чая и кафето да са на отделен прием и със значително разстояние от времето ви за хранене. Добре е да се ограничите само до 1 чаша дневно черен чай или кафе.

1534370Thinkstock/Guliver

Когато приготвяте храна, като спанак, коприва, броколи – добавете и някакъв вид киселина като домати, лимон или оцет, за да можете по-пълноценно да усвоите желязото намиращо се в гозбата.

Имайте предвид, че добавките с желязо са силно концентрирана форма, но ако сте вегетарианец, веган или бременна – те могат да се окажат вашето спасение, ако не съумеете по природен начин да увеличите нивото на желязо в кръвта.

Предлагам ви диета богата на желязо, която може да ви помогне да се справите с проблема на дефицит:

Закуска:

На гладно 1 чаена чаша топла вода.
1 супена лъжица сушено семе от коприва объркана с 1 супена лъжица мед и сурови ядки и семена. 330 милилитра фреш от портокал

След 30 минути

Филия пълнозърнест хляб с домат, зехтин и песто от магданоз.

1534368inm

Обяд

Пълнозърнести спагети с кайма от телешко месо в доматен сос.

За вегетарианците спагетите могат да бъдат приготвени с броколи или със сос от спанак.
Ястието комбинирайте със зелена салата, репички, домати и краставици или салата от миди с лук.

Вечеря

Телешка пържола комбинирана със задушени сладки картофи и зелена салата със спанак, домати и рукола.

За вегетарианците зелен фасул, зелена салата със спанак, домати, червена чушка и резен пълнозърнест хляб. Друг удачен вариант са магданозените кюфтета със сос от кисело мляко и сезонна салата.

В случай, че страдате от железен дефицит, то обезателно залагайте на морските водорасли, като хлорела, спирулина, келп и конопения протеин. Употребявайте всекидневно семе от коприва. Ако нивата на желязото в кръвта ви не се повлияят, то обезателно потърсете мнението на лекар специалист или хомеопат.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април