12 здравословни ползи от акай бери

Суперхрана за дълголетие
12 здравословни ползи от акай бери

Акай бери придоби широка популярност още преди години като суперплод, който едва ли не топи излишните мазнини в организма като с магическа пръчка.

Истината е, че акай бери е много повече от плод, който може да се използва за намаляване на обиколката на талията ви.

Малките черно-лилави плодчета притежават суперсила, която може да допринесе изключително много за подобряване на здравословното ви състояние.

Акай бери е плод с високо съдържание на фибри, витамин А и С, калций, желязо и флавоноиди. Изключително богат на аспартанова, глутаминова и олеинова киселина. Освен това е шампион по съдържание на антиоксиданти и е добър източник на незаменими мазнини и протеини. В него се съдържа комбинация от мононенаситени мазнини, фибри и фитостероли. Благодарение на омега-6 и омега-9 мастни киселини е изключително подходящ за превенция срещу сърдечно-съдови заболявания. Екзотичният плод е богат и на антоцианини, подобни на тези съдържащи се в червеното вино.

Акай бери е растение често срещано в тропическите гори на Амазонка. От векове се използва като лечебно средство за подобряване на имунната система, както и за придобиване на повече енергия.

Предлагам ви списък с 12 здравословни ползи от редовната употреба на този суперплод.

1549036Thinkstock/Guliver

1. За здраво сърце
Подобно на червеното вино, изследванията показват, че плодовете са с изключително високо съдържание на антоцианини, които подпомагат до голяма степен понижаване нивата на лошия холестерол в кръвта. Те са изключително богати и на растителни стероли, които играят защитни функции на клетките в организма. Предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, подобряват общото кръвообращение и действат отпускащо на кръвоносните съдове.

2. Подобряват защитните сили на организма
Учени от Университетът в Рио де Жанейро доказали, че консумацията на екстракт от акай бери може да помогне срещу голям брой вирусни инфекции.

3. В подкрепа срещу затлъстяването
Акай бери придоби широка популярност като отлично средство за намаляване на телесното тегло и за поддържане на здравословни килограми. Истината обаче е, че без движение и рационално хранене – вкусните плодове няма да намалят обиколките около талията ви!

4. За красива кожа
Напоследък в много от съвременните козметични продукти се добавя и масло от акай, заради високото съдържание на антиоксиданти. Освен това маслото е изключително добра натурална алтернатива срещу химично базираните кремове за кожа. Дори самата им употреба вътрешно ще подобри значително състоянието на кожата, ноктите и косата ви. Интересен е фактът, че голяма част от бразилското население в продължение на векове са лекували различните видове кожни заболявания с плодовете от акай.

5. Помагат при хранителни разстройства
Редовната употреба на плодовете поддържа отличното здраве на храносмилателната система. Имат отлични свойства да детоксикират организма благодарение на съдържащите се в тях диетични фибри.

6. Намаляват възпалителните процеси в организма
Благодарение на съдържащите се в плодовете антиоксиданти са отлично средство за подобряване на имунитета при всякакъв вид вирусни или бактериални заболявания. Освен това са богати на витамин А и С, както и желязо.

1549448Thinkstock/Guliver

7. Подобряват здравето на клетъчно ниво
Антоцианините играят важна роля за защита на клетките от свободните радикали.

8. В борбата срещу рака
Плодовете от акай могат да се окажат от изключителна полза в борбата срещу раковите заболявания благодарение на витамин С и елаговата киселина. Доказано е, че тропическите плодчета подобряват имунната система и потискат развитието на раковите клетки. Според едно изследване публикувано в Journal of Agriculture and Food Chemistry е установено, че полифенолните съединения извлечени от акай намаляват пролиферацията на раковите клетки от 56-86%. Благодарение на тези изследвания се смята, че акай може да спре процеса на канцерогенезата на молекулярно ниво и да не позволи туморните клетки да се размножават.

9. За вечна младост и дълголетие
Благодарение на високото съдържание на растителни фитохимикали се счита, че плодовете могат да допринесат за забавяне процесите на стареене, свързани с окислителното увреждане. Само в едно зрънце плод се съдържат 10 пъти повече антиоксиданти, отколкото в гроздето и два пъти от размера на боровинката.

10. За повече енергия
Плодовете могат да ви заредят с енергия и в същото време цялостно ще подобрят устойчивостта на организма срещу хроничната умора и изтощението. Изключително полезна храна за хора подложени на ежедневен стрес. Шепа плодове на ден са достатъчни, за да се чувствате в превъзходна форма.

11. За сексуална мощ
Акай бери са известни и със способността си да подобряват циркулацията на кръвта в човешкото тяло. Подобряват либидото, както при мъжете така и при жените.

12. За отлично ментално здраве
Според предварителните проучвания плодовете от акай могат да попречат за възникването на психичен дисбаланс при жените в менопауза.

Всекидневната употреба на тези малки плодове ще ви донесат здраве и самочувствие. Не се лишавайте от тях! Включете ги за поне няколко месеца в годината, след което се насочете към употребата на друга суперхрана.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април